28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
In den beginne
En hier is de fotohobby pas echt mee begonnen, de CANON digital IXUS. Uiteraard via mijn werk verkregen, maar evengoed nog een smak geld voor zo'n klein dinkie.

De kwaliteit van de camera is bijna onvolstelbaar zo goed, (zie de foto's van de SHM !) en de service van CANON (Uiteraard ging hij defect....) was prima, binnen anderhalve week weer retour in werkende staat. Ik had namelijk een defect aan de lens/ccd unit, deze wou niet meer in of uit.

Alles gaat met deze camera's automatisch, en veel in te stellen valt er niet. Hoeft ook niet want dat gaat bijna altijd goed. Het enige nadeel aan deze serie camera's is de wat zwakke flitser en de moeite met macro-foto's.

Ook is deze camera enigzins allergisch voor lage lichtsterktes, dan heeft hij de neiging wat ruis te geven.

Het eerste is te omzeilen door gewoon de flitser niet te gebruiken (deze is vanaf de display uit te zetten) en macrofoto's lukken meestal prima van een centimeter of 40 met maximale zoom.

Al met al is deze camera een prima "spoorwegcamera" en de opvolger Digital IXUS V2 is aan te raden voor de spoorhobbyist die -geen gezeur klik- goede foto's wil.
Voor de gevorderden
Na twee jaar de IXUS was het tijd voor de volgende camera, ten eerste vanwege het feit dat ik meer megapixels nodig had (het beeld wordt uit meer puntjes opgebouwd) en uiteraard vanwege het feit dat voor sommige foto's het wel handig zou zijn om wat meer te kunnen instellen.

Tevens sprak een sterkere zoom, betere lens en het feit dat ik alles met de hand moet kunnen instellen mij wel aan.

Na enig gewik en geweeg kwam ik tot de Minolta DIMAGE 7Hi als beste keus. Duurder wou ik niet, en deze camera was kwa mogelijkheden de beste.

De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat het uiterlijk ook meesprak, hij ziet er gewoon mooi uit. De oude IXUS op een statief was eigenlijk geen porum, en dit ziet er dus 'echt' uit.

Tot nu toe is deze camera mij niet tegengevallen, en het feit dat er gewone penlights in kunnen is ook mooi meegenomen. Deze zijn namelijk goedkoop (10 euro voor een setje 2100 mAh NiMh bij de kijkshop) en in het is dus te doen om er een paar setjes van mee te hebben. Ik heb er vijf sets van mee, voldoende voor zo'n 270 foto's.
En dan nu: Topcamera.
Uiteraard bleef de wens om u te graden naar een SLR camera aanwezig, en toen de kans zich voordeed om een CANON 300D te kopen heb ik dat toch maar gedaan.
De kwaliteit van de sensor is fenomenaal, de kleuren zijn behoorlijk neutraale en het beeld zeer scherp. Tweede verassing is dat de batterijen behoorlijk langer meegaan, dus het om het uur wisselen van batterijen is niet meer nodig!

De Minolta gaat de verkoop is en ik ga verder met de Canon, die ik iedereen die een beetje verstand heeft van fotograferen kan aanraden, alhoewel dergelijke camera's geen beginnerscamera's zijn, het aantal instellingen is groot en het zou zonde zijn als je een dergelijk duur apparaat kocht om de extra mogelijheden niet te gebruiken.

Hij is wel weer wat zwaarder dan de Minolta en de foto's zijn ook weer wat groter.... Tsja...

Tips
-Zorg altijd dat je met je rug naar de zon/lichtbron staat

-Voor panorama foto's altijd het grootste diafragma (aperture) gebruiken, dan heb je de beste scherptediepte

-Bij macrofoto's liever de zoom gebruiken dan dichterbij het voorwerp proberen te komen

-Spoormaterieel is het mooiste te fotograferen schuin van voor, met de zon pal in je rug. Dit heet officieel de Bellingrodt pose, vernoemd naar een duits spoorwegfotograaf.

-Stoomlocomotieven zijn het mooist met de koppelstangen naar beneden. (wederom Bellingrodt)

-Let op de positie van mensen om je heen, liefst zo weinig mogelijk mensen die het beeld rommelig maken.

-Bij echte macro foto's een statief gebruiken.

-Soms is het een goed idee om bij daglicht een flitser te gebruiken. Vooral in een wagon of ruimte met ramen loop je dan minder het risico dat de ramen als een vaag wit vlak erop komen te staan.

-Neem voldoende batterijen mee. Mijn camera heeft vijf sets nodig om de dag mee door te komen. Voldoende laders is dan ook handig!!

-Kijk eerst goed naar de compositie voor je afdrukt - staat het voorwerp recht - zijn er geen storende elementen zoals paaltjes of borden - Lopen er geen mensen in de buurt die voor de camera langsmoeten - staat het te nemen voorwerp in het midden van het beeld - Zijn er geen lelijke reflecties -

-Elke camera kan ofwel automatisch zijn lens afsluiten, ofwel heeft een lensdop. Wees hier fanatiek mee! Stoomlocomotieven staan bekend om rook, stoom, water en olie. Sluit dus de lens af als je geen foto neemt, want een vuile lens fotografeert slecht.

-Neem bij een fotoshoot voldoende zonnebrand mee. Voor mensen met dunner haar : Gebruik geen gel maar zonnebrand. Als je geconcentreerd bezig bent vergeet je de zon namelijk......