28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
Overzicht van de modules
Bij deze dan een overzicht over de modules.

Het ziet er dan wel vrij massief uit, maar het zijn echt losse bakken op losse poten. De poten dragen per poot beide aangrenzende bakken, en de pootstellen zijn ondeling los te koppelen. De poten zelf zijn vrij fors, dus de bakken staan vrij stabiel, dit in tegenstelling tot de vorige poten, welke te dun waren en wankel.

Het geheel is drie bakken van verschillende lengte lang, met een frieslijst welke ook los te kopelen is.

De diepte van de modules is 35 cm, zodat de modules konden staan in een vrij nauw gangetje naar de huiskamer.

Uitgangspunt van de modules is de Arrnitztalbahn, welke niet bestaat, maar in gedachte is gesitueerd als smalspoorlijn van Tharandt richting Noorden, het Tharandterwald in dus.

Goederenverkeer is matig, her en der wat huisbrandkolen en natuurlijk de aan en afvoer van de diverse kleine fabriekjes.

Personenverkeer zijn dagjesmensen welke in het bos willen wandelen, en is dus alleen van volume als het mooi weer is.
De lijn zelf heeft overleeft omdat hij net rendabel was en omdat men er van af zag om de bossen te doorklieven met autowegen, wat in de voormalig DDR een te dure grap was.

Het tijdperk wat ik gekozen heb is exact 1993, een jaar waarin de sfeer nog net genoeg Oostduits was, en waarin het behoud van de smalspoorlijnen al een issue was, en er ook langzaam geld vrijkwam voor dat behoud.

Hier is duidelijk te zien hoe bosrijk de omgeving is, in het begin had ik ook bomen op de voorgrond gezet, maar dat bleek minder te werken, vandaar dat de voorgrond laag is gehouden en de achtergrond veel bomen bevat. Hoe deze zijn gemaakt kunt U lezen in een apart artikeltje bij H0e tips en tricks.

Aan de achterkant ziet U nog het het 'Gaatje' waar de treinen naar het schaduwstation gaan, wat bestaat uit een plank met twee strips aluminiun, wat het sporen van het materieel vergemakkelijkt.

Later komt hier nog een bak achter met een klein stukje industrie en een echt schaduwstation met meerdere levels, maar daar ben ik nog niet helemaal uit.

Komt tijd, komt raad zullen we maar zeggen.