28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
Locomotieven
Dit is mijn tweede locomotief. Het is een bouwpakket van Model Loco, en het was een bouwpakket voor een Rugen versie die ik in elkaar heb gezet als een Saksiche REKO machine. Omdat het oorspronkelijke model geen vliegwiel heeft heb er eentje tussen weten te friemelen. Daardoor heeft deze lok uitstekende rijeigenschappen.

Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste locomotieven, en ze waren op de Saksische smalpoorlijnen een groot succes. In totaal zijn er 96 stuks rond de eeuwisseling gebouwd. Het nadeel aan het origineel was dat er veel bewegende stoomleidingen naar de draaistellen nodig waren. In Sachsen waar de smalspoorlijnen door de staatspoorwegen werden gerund was dit geen probleem. Bij diverse prive lijnen buiten Sachsen werd er wat makkelijker met onderhoud omgesprongen zodat de lok daar niet echt een succes was.
Meerdere locomotieven van deze serie zijn bewaard gebleven in een rijvaardige staat.

Dit is mijn allereerste lokje, opgebouwd op een Fleischman piccolo frame. Ondanks het feit dat er al een andere motor inzit, waardoor hij vrij goed langzaam kan rijden is het nog steeds een snelheidsmonster met een schaaltop van over de 100 Km/h.
Detaillering is gedaan met losse onderdeeltjes van oa Philotrain.

Deze lokomotief heeft slechts korte tijd in Sachsen rondgereden. Toch vond ik het een leuk modelletje en de prijs is, vergeleken met andere modellen, laag. De rijeigenschappen zijn zeer goed en de lok ligt als een baksteen op het spoor. Wel heb ik een extra tandwiel toegevoegd om de maximumsnelheid wat omlaag te brengen.
Dit model is gesupert met wat handgreepjes en leidingen. In ongesuperde uitvoering wordt het verkocht door de frima Liliput.
Deze locomotief is de Oostenrijkse tegenhanger van de 4K, er zijn er in Oostenrijk vrij veel van gebouwd voor de Oostenrijkse smalspoorwegen, en er zijn er een paar ge-exporteerd. Een van deze locomotieven is in Duitsland terecht gekomen. Deze dus. Het grootste deel van zijn leven heeft de machine overigens in de Prignitz rondgereden, dat is een landstreek onder Berlijn.

Deze lok heb ik het laatst in elkaar gezet. De lokale treintjesboer was stomverbaast dat ik voor een dergelijke smak geld een bouwpakket kocht, hij kon zich niet voorstellen dat iemand daar wat mee kon. Gelukkig herzag hij zijn mening toen hij het resultaat zag. Helaas is dit een van de bouwpakketten van de eerste serie en was het messing framepje niet goed uitgefreest. De lok heeft ondanks een vliegwiel een hobbelig rijgedrag op het relatief rommelig gelegde smalspoor.
Grappig genoeg is het origineel ook een waggelende lok vanwege de korte vaste asstand!!!

Dit modelletje is gebaseerd op een minitrix frame, met een andere motor, een extra paar tandwieltjes en een groot vliegwiel. Dit model heeft daardoor zeer goede rijeigenschappen en rijdt op schaalsnelheid. De kap is losjes gebaseerd op de HF130C, maar het machinistenhuis is wat aan de hoge kant en de oorspronkelijke HF130C had een buitenliggend frame.
Een van mijn favoriete rangeermachines daar het model kan kruipen en zeer soepel rijdt.
De fotodatabase
Nu is er genoeg ruimte op de server om alle foto's op de site te plaatsen. Omdat de 'gewone' site wat meer journalistiek vormgegeven gaat worden en wat verder weggaat van een pure rij foto's is er voor alle foto's een aparte doorzoekbare database gekomen.

Klik op deze regel om naar de fotodatabase te gaan.