28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
Airbrush really el-cheapo!
In een lang grijs verleden, laten we zeggen zeven jaar geleden, ondekte ik dat als je materieel mooi wou schilderen een kwast volledig taboe was. Wat je ook deed met welk penseel dan ook, het werd niet strak.

Ik had dus een airbrush nodig, en aangezien ik beter in de creativiteit zat dan de financien moest het dus een goedkope oplossing worden.

Ik had al ergens gelezen in de Rail Magazine dat iemand de compressor uitspaarde door een fietspomt te gebruiken, dus dat was al een, en even later las ik in een kinder-experimenteerboek dat je van twee rietjes een verstuivertje kon maken. En aldus begon mijn brein te kraken.

Uiteindelijk kwam ik op een ontwerp terecht waarbij de rietjes waren vervangen door een paar stalen buisjes, en als reservoir gebruikte ik potjes ecolineverf zonder ecoline erin. Die rommel had ik ooit eens gekocht om rotsen in te kleuren, maar dat was jammerlijk mislukt met deze verf. Veel te dun.

De werking is eenvoudig, je blaast haaks langs een dun spuitmondje lucht en door de zuigwerking wordt de verf meegenomen en verstuifd. Simpel en doeltreffend.
De spuitmondjes zijn gemaakt van een boutje (de grote een M10 en de kleine een M6 geloof ik) en nadat de gaatjes erin waren geboord (Voorzichtig met het 1 mm boortje, als het afbreekt kan je opnieuw beginnen) de boutjes in vorm gedraaid door ze in de boormachine te zetten en er een vijltje langs te halen.

De werking is eenvoudig, ik zet de airbrush vast in een klein bankschroefje (Je hebt immers beide handen nodig voor de pomp!) en het te spuiten object zet ik een 20 cm verder vast. Dan pomp ik een paar keer, draai de airbrush iets verder, pomp weer een keer etc.

Zo breng je steeds zeer weinig verf op in een mooie dunne laag en het resultaat is perfect.

Het recept voor de te gebruiken verf is nog simpeler, gewoon zijdeglans verf van de Gamma 20% verdund. Maakt toch niet uit als het een beetje glimt want als de wagon helemaal af is gaat er toch een laagje matte Philotrain lak overheen, dus daar zie je niets van.

De matte afwerklak van Philotrain is overigens een must, het is de enige werkelijk matte blanke lak die echt goed werkt.

Een jaar later was ik op een beurs waar ze airbrushes aanboden voor slechts 25 piek (guldens destijds). Ach ja........
Dit is een karretje wat zojuist gespoten is, details, belettering en afwerklak zijn nog niet aangebracht. Basiskleur wel, en lekker strak dankzij de El-Cheapo airbrush.