28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
De porceleinfabriek
Dit is een overzicht van de porceleinfabriek, eigenlijk fabriekje.

Er stonden (Staan?) vrij veel porceleinfabriekjes in Saksen, niet in de laatste plaats omdat de grondstof, porceleinaarde of kaoline, veel voorkomt in Saksen. Bij porceleinfabrieken moet je niet alleen denken aan schalen en borden, maar bijvoorbeeld ook aan isolatoren. Ook werd kaoline nog wel eens gebruikt als bleekmiddel voor papier.

De fabriek is een gebouwtje van Pola, uiteraard iets anders in elkaar gezet dan de handleiding aanraadde.

Het is altijd de moeite waard om eens te snuffelen bij de treinendealer in de catalogussen als je een bepaald beeld in je hoofd hebt, en levert ook vaak een lekker bakje koffie op.
Het werkt altijd sneller om van een bestaand model uit te gaan dan iets helemaal vanaf niets op te moeten bouwen en het levert een mooie hoeveelheid reserve onderdeeltjes op welke weer hun nut bij andere projecten kunnen bewijzen.

Op de foto staat ook mijn Viere-K loc, klaar om niets op te halen of om niets te brengen. Overigens, de gebruikte grasmatten zijn van Heki, heet decovlies en ziet er zeer goed uit. En bestaat uit verschillende kleuren, dus ziet er echt uit! Ook een beursmazzeltje overigens.

De hekjes op de muren komen van Piet Peetom (GM&S) te Haarlem welke een indrukwekkende catalogus heeft met allerhande fijnschalig spul waaronder ook deze ge-etste hekjes. Ik vind dit veel fijner staan dan de diverse (te dikke) hekjes van plastic.

De heer Peetoom staat regelmatig op diverse beurzen, en alhoewel de stand vrij klein en vol is, is een bezoek de moeite waard.

Meer gegevens over GM&S vindt u onder de links bij 'Dealers'.
Hier een overzicht van het binnenplaatsje, met wat pallets, een karretje, wat rommel en en tank met troep, wat in Oost-Duitsland zeer gewoon was, milieu was geen issue.

Het fabriekje loost ook gewoon in de beek ernaast welke daardoor een beetje bruin van kleur is. Dit kunt U duidelijk zien op de volgende pagina bij de brug.