28 maart 2004
Bezoek SRL
te Rijssen
Het maken van een boom van koper (of ijzer) draad.
Ondanks het feit dat ijzerdraad ook wel bruikbaar is om boomframes van te maken kies ik toch voor koperdraad, omdat het soepeler verwerkt en omdat ik bij de verdere verwerking waterhoudende materialen gebruik.

Dus we beginnen met gewoon tweelingsnoer (of wasmachinekabel, welke wat dikkere aders heeft) en strippen met een striptang (niet met het gebit dus..) de helft van de isolatie weg, draaien de eindjes in elkaar en vertinnen deze. Een 40 watts soldeerboutje en wat harskernsoldeer volstaan.

Nadat we dit hebben gedaan komt het geduldwerk en gaan we de koperdraadjes draaien en buigen in de vorm van een boom. Ik vind zelf kegelvormige bomen het mooist en als u het doet zoals op de volgende foto krijgt u mooie gelaagde bomen.

Voor populieren moeten de takken wat verticaler staan.
Nu hebben we onze boom in ruwbouw gereed, en het verdient aanbeveling om de takken en stam verder te vertinnen voor wat extra stevigheid, bij een boom die teveel beweegt kan de bast en het groen los gaan wrikken.

Vooral voor grote bomen kost dit vrij veel tijd (halfuurtje) dus eigenlijk is deze methode alleen te doen voor (solo) bomen op de voorgrond, of de voorste rand van het bos. De rest kunt u sneller doen met zeemos, zie de vorig pagina.
Nadat we tevreden zijn doen we eerst de stam, deze behandelen we met een papje van alabastine en zaagsel, zo ongeveer 50/50 vermengd.

Dit geeft de boom een mooi ruw uiterlijk aan de stam.
Nadat de alabastine is uitgedroogd spuit U een laagje donkergrijze lak over het geheel heen om te voorkomen dat als een van de takken niet 100% wordt bebladerd er geen lelijk koper doorschijnt. Een spuitbusje met acrylverf van uw favoriete bouwmarkt voldoet.

Neem een grijze kleur want bomen zijn grijs, niet groen (Om dezelfde reden dat water niet blauw is, tenzij uw baantje gelegen is aan de midellandse zee) .

Daarna behandelen we de stam met wat sterk verdunde matte witte verf om de structuur van de stam wat naar voren te laten komen en kunnen na het drogen we verder gaan met het begroenen zoals op de vorige pagina omschreven is.

Zoals de foto hierboven laat zien krijgt de boom eerst een laagje vezel welke de boom wat meer body geeft.
Daarna (eerst even een paar uurtjes drogen!) komt een laag schuimvlokken en daarover een dun laagje gekleurd zaagsel voor een gedetailleerd effect, we laten de boom weer een nachtje drogen en klaar zijn we, we hebben een mooie, realistische boom.

Natuurlijk was het u al opgevallen dat het een halve boom is omdat ie tegen de achtergrond komt....